A TEXT POST

Tarte Tartin (Omgekeerd Appeltaartje)

Tarte Tartin

Heb je trek in iets lekkers en geen zin om uitgebreid iets te maken. Of krijg je onverwachts visite die je iets lekkers bij de koffie wil geven? Dit omgekeerde appeltaartje is eenvoudig en snel te maken. Heerlijk zo of als toetje met een scheutje likeur, slagroom en een bolletje vanille- of kaneelijs. Deze Tarte Tartin is ook heerlijk met ander fruit dan appels. Denk aan peren, pruimen of perziken.

Het verhaal is dat de zusjes Tartin in hun restaurant de appeltjes op het vuur waren vergeten. Om het gerecht te redden deed een van de zusters een deeglap over de apples heen en plaatste het geheel in de oven. Toen het deeg bruin was, keerde ze het geheel om. Deze omgekeerde appeltaart is nog steeds een favoriet dessert in Frankrijk.

Ingrediënten:

- 4 plakjes bladerdeeg (uit een pakje uit de diepvries)
- 4 friszure appels (Goudrenet, Elstar of Jonagold)
- 50 gram suiker en 1 theelepel kaneelpoeder door elkaar roeren
- 30 gram boter
- platte taartschaal (quichevorm)

Baktijd:

15 minuten (elektrische oven: 225°C heteluchtoven: 210°C gasoven: stand 5-6) of 25 minuten (stoomoven 200°C, 80% stoom).

Bereiding:

De oven voorverwarmen. Doe de boter in een steelpannetje en langzaam smelt. Vet ondertussen je schaal in met wat boter (neem geen springvorm, want dat wordt een enorme zooi). Bestrooi de bodem van de schaal met het mengsel van suiker en kaneel. De gesmolten boter erover schenken en zorgen dat het gelijkmatig over de bodem is verdeeld. Schil de appels en snijd ze doormidden of in vieren. Verwijder het klokhuis en leg de appelschijfjes met de bolle kant naar beneden in de schaal. Laat de randen vrij. Leg de bladerdeegplakken op elkaar plak ze met de randen aan elkaar tot 1 grote vierkante lap. Na wat creatief duwen en trekken kom je een eind. Leg de lap over de appels heen en druk hem langs de randen tot op de bodem van de schaal. Bak de taart tot die goudbruin is. Na het bakken leg je een plat bord op de schaal en keer de hele boel snel om. Warm serveren.

  1. crystalization reblogged this from things-i-like-or-do
  2. zinin reblogged this from things-i-like-or-do
  3. things-i-like-or-do posted this